Smoothie, gezond of niet?

Heerlijk, zo’n frisse smoothie met fruit en yoghurt!
Ja inderdaad erg lekker! En de keuze is reuze, want wat kan je niet in een smoothie stoppen? Je kan eindeloos variëren met allerlei soorten fruit, groente, yoghurt, sinaasappelsap en eventueel nog wat muesli, havermout, lijnzaad of chiazaad.
Supergezond al deze ingrediënten, dus het kan niet anders dan dat een smoothie ook supergezond is.
Maar is dat wel zo?
Als je naar de mogelijke ingrediënten van een smoothie kijkt, dan zijn het inderdaad stuk voor stuk goede keuzes; ze bevatten vitaminen en mineralen, vezels en als je er yoghurt of melk in doet, ook nog eiwitten. Eiwitten verzadigen goed, net als vezels. Bovendien zorgen vezels voor een goede darmwerking. So far, so good zou je zeggen. Maar....
Als we fruit en groente door de blender vermalen gaan de vezels kapot en vitaminen en mineralen verloren. Wil je een lekker glas vol hebben, dan gaat er veel fruit in. Meer dan we dagelijks nodig hebben. Want als je een hele banaan pureert blijft er amper wat van over. En dat geldt eigenlijk voor alle fruit. Voor een glas sinaasappelsap pers je al gauw 2 a 3 sinaasappels uit. Maar al dat fruit bevat ook suiker. Ongemerkt krijg je dus veel suiker binnen, naast het gegeven dat vezels, vitaminen en mineralen verloren gaan. Een groene smoothie lijkt dan beter omdat hier minder suiker in zit, maar ook hier gaan vezels, vitaminen en mineralen verloren. Eigenlijk doe je jezelf dus tekort, terwijl je denkt dat je gezond bezig bent.
Een vloeibare smoothie of een glas sinaasappelsap drink je zo op. Omdat het vloeibaar is verlaat het snel je maag en komt het snel in je dunne darm terecht. Het gevoel van verzadiging is veel minder. Als je op eten kauwt, moet je er moeite voor doen, het duurt langer waardoor je het verzadigingshormoon zal aanmaken. Bovendien duurt het dan wel een uur voordat het je maag verlaat en in je dunne darm terecht komt. Hetzelfde geldt voor een glas vers geperste jus d’orange. Dit drink je helemaal makkelijk en snel op. Maar ga jij maar eens 2 a 3 sinaasappels achter elkaar op eten; na anderhalve sinaasappel komt het je neus uit zo vol als je zit! En voor dat een sinaasappel in je dunne darm komt, ben je een uur verder.
Kortom, het is beter om op eten te kauwen. De spijsvertering begint dan al in de mond, je zit langer vol en je haalt echt alle goede dingen uit dat wat je eet.
Mag je dan nooit een smoothie of een glas vers geperste jus d’orange? Natuurlijk wel, maar beperk het tot af en toe en zeker niet dagelijks als start van de dag of lunch. Toch zin in een smoothie; beperk dan de hoeveelheid fruit en voeg dan iets van havermout of muesli toe. Zo beperk je de suikers en wordt het voedzamer. En dat glas versgeperste sinaasappelsap?; eet er een schaal yoghurt met muesli bij of een volkoren boterham of een volkoren cracker. Dan zit je wel vol tot je lunch.
Voor de bramen smoothie heb je het volgende nodig:
1 banaan
150 gram frambozen (ontdooid of half ontdooid als je van koud houdt)
1 uitgeperste sinaasappel
150 ml magere yoghurt
evt. 30 gram havermout
Alles in de blender of met staafmixer fruit en havermout pureren en door de yoghurt mengen.